Cookie Consent

By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

LitteraTUR

Du kjenner vuggingen av toget og hører lyden av jernhjulene som slår mot rillene. Du sitter sammenkrøpet i setet med en bok i hendene eller en lydbok på øret, et pledd rundt deg, av og til kikker du ut av vinduet og ser elefanter vandre inn i solnedgangen. Det er ikke bare du som elsker å lese og reise, og LitteraTUR er linja for sånne som oss!

LitteraTUR

Du kjenner vuggingen av toget og hører lyden av jernhjulene som slår mot rillene. Du sitter sammenkrøpet i setet med en bok i hendene eller en lydbok på øret, et pledd rundt deg, av og til kikker du ut av vinduet og ser elefanter vandre inn i solnedgangen. Det er ikke bare du som elsker å lese og reise, og LitteraTUR er linja for sånne som oss!

Tagline

Short heading goes here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Om linjen

Dette er linja for deg som elsker å lese, og som elsker å bruke tid på bøker – sammen med andre. Så hva gjør vi på LitteraTUR?

Vi leser! (Selvsagt!) Hva som helst! Vil du lese thriller eller krim, gjør du det. Vil du lese om Afrika før reisen til Kenya, så er det ditt valg. Foretrekker du  sakprosa som utfordrer tankene dine, Fantasy, Sci-Fi, romaner og noveller? Du bestemmer, vi gir deg inspirasjon og tips.

Vi leser hvor som helst. Hvem har sagt at du må lese i klasserommet eller på rommet? Stavanger (og reisemålene) har mange nydelige steder å sette seg ned for å lese og skrive. Finn det stedet som gir deg inspirasjon.

Vi leser i vårt eget tempo. Det er ikke antall bøker som betyr noe, men at den boken du leser gir deg noe. Du slipper også å skrive stil når du er ferdig.

Vi deler. Hver uke setter vi oss sammen og deler hva vi har lest og snakker om hva som er bra og hva som kunne vært bedre, hvorfor det er som det er, og hvorfor opplever vi det forskjellige. Innimellom inviterer vi medelevene på skikkelige lesefester!  

Vi utforsker! Møt inspirerende forfattere, delta på litteraturfestivaler i Norge og i utlandet. Vi tar deg med til biblioteker og bokhandlere, forlag, boktrykkere og bokdesignere. Bøker, teater, film og musikaler hører sammen, så det bruker vi tid på.

Vi skriver & produserer. Du kan gjøre begge delene på LitteraTUR.  Å skrive er å lage egne tekster. Du kan produsere og formidle det du eller andre har skrevet, du kan velge å  skrive anmeldelser, lage vårt eget litteraturmagasin, egen podkast, booktoke eller bookstagrammere. Du får prøvd deg på alt, og velger å fordype deg i det du er mest interessert i. Via podkast, bokbad og mer - du blir en historieforteller i ord, bilder eller video. Vi arrangerer bokbad på skolen, og er medarrangør på litteraturfestivaler – og lager vår egen litteraturfestival for andre folkehøgskoler.

På skolen leste du bøker for å analysere de. På LitteraTUR leser du for å oppleve, erfare og reflektere. Bøker er til for å utvide livet, og til å gjøre deg klokere og større som menneske. Produksjon er viktig fordi det sørger for at bøkene vi bruker tid på får gjøre noe med oss. Noen kaller det «danning», og det er vi som driver linja enige i. Det er bra for oss og for menneskene rundt oss at vi opplever danning – at du vokser som menneske.

Praktisk info

Oppstartsdato: 31.08.2024

Siste skoledag: 15.05.2025

Pris: 150.000,-

Lån og stipend: 137.907,-

Pris utover studiestøtte: 1.344,- pr mnd.

FRIHET VENNER FOR LIVET KONGE OPPLEVELSER

AKTIVITETER STUDIETUR DRONNING VALGFAG MULIGHETER

Aktiviteter gjennom året

Høst

 • Vi er med på litteraturfestivalen Kapittel
 • Linjetur til Lista Fyr sammen med Filmkunnskap
 • Podkast, video, foto, boktrykking og skriving. 
 • Dannelsestur til London, Paris, Barcelona og Roma
 • Vi arrangerer bokbad på skolen
 • Skriveworkshop
 • Vi diskuterer årets bøker og kårer årets folkehøgskolebok
 • Vi finner de beste julegavetipsene (i år gir vi bøker)

Vår

 • Fordypningsprosjekt
 • Vi gjennomfører vår egen litteraturfestival.
 • Solborgs egen Oscar-kveld
 • Tur til Øst-Afrika og møter unge forfattere fra Afrika.  
 • Vi produserer vår andre bok på reise-podkast
 • Vårt eget litteraturmagasin
 • Program til Solborgfestivalen
 • Vårt eget bokbad på foreldrehelgen

Studietur

Kenya er safarienes hjemland. Safari er magisk! Soloppgangen på savannen, det første synet av løvene, å sitte foran bålet under den funklende stjernehimmelen og lytte til historiene til masaiene! I Kenya er det ikke bare dyr som er hovedfokus, men like mye den vakre naturen, menneskene, maten og kulturen.

Du vil garantert bli inspirert av den kenyanske gjestfriheten! Kenya er mangfoldig! Her kan du snorkle blant verdens mest fargerike og spektakulære koraller eller ri på kameler langs de flotte strendene ved Mombasa.

England - Frankrike - Spania – Italia!
Er du klar for tidenes tur gjennom Europa? Hele skolen reiser med fly til London, tar hurtigtoget til Paris, busser videre til Barcelona, og sist, men ikke minst nyter vi båtturen gjennom Middelhavet til Roma. Opplev Europas mest attraktive storbyer og de magiske strendene ved Middelhavet - alt i en tur!

No items found.

FAQs

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.

Arbeidsmåte

I folkehøgskolen er vi helt fri til å arbeide på akkurat den måten som passer oss best. Det blir individuell fordypning med veiledning, gruppearbeid, prosjektoppgaver (som ikke er som på skolen, her bestemmer du det meste selv og jobber med det du helst vil selv).

Vi har noe «tavleundervisning» om tema det vi har felles nytte av, som forberedelser til turer, prat om litteratur, besøk av forfattere, designere, osv. Vi har flere prosjekter vi gjennomfører sammen, gruppevis alene, som litteraturfestival, litteraturmagasin, podkast osv.

Du får mye tid til å lese, vi finner steder det er godt å sitte og lese, som kafeer av typen «Bøker og børst».

Stavanger
Priser for skoleåret 2024-2025

Et år med musikk på Solborg FHS koster kr. 150.000. Det inkluderer alt, inkl. studieturer, litteratur, mat, alt pedagogisk opplegg som ikke medfører spesielle kostnader.

Utstyr

Dette er en utstyrsfri linje. Det du trenger er:

 • Mobil
 • Penn og notisbok (sånn litt fin en A5, Paperblanc eller Moleskine f.eks.)
 • Laptop eller nettbrett – må ikke være den beste

Vi stiller med:

 • Montert utstyr til podkastopptak
 • Portabelt utstyr til podkastoppta
 • Macer for video og podkast, i tillegg til det du har (Vi bruker Adobe Audition, CapTune, Hindenburg Pro og GarageBand, samt Lightroom og Photoshop for fotoredigering.
 • Vi bruker Microsoft Teams som navet i alt vi gjør på linja. Ja, smaker litt skole, men det funker veldig bra.

Hva med lesestoff?

 • Du får et gitt beløp som du kan kjøpe bøker for. Du trenger ikke regne ekstra beløp til dette.
 • Litteraturmagasin er inkludert i kostnadene.

Hva får du igjen for et år på Solborg?
Hvordan ser en uke ut?

Hver dag starter med morgensamling. Tirsdag og fredag har vi fellesundervisning og valgfag, mandag, onsdag og torsdag er linjedager. Det er også satt av tid til å vaske rom.Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er faste tider for elevene til å bruke skolens svømmebasseng.

For LitteraTUR ser linjedagene slik ut.

Mandag

 • Før lunsj: Gjennomgang av uka, klassens time.
 • Etter lunsj: Vi forbereder oss på ukas prosjekter, gjerne litt undervisning, besøk e.l. avhengig av tema, gruppeopplegg og oppgavebeskrivelser.  
 • Linjas bokklubb: Ukeoppsummering.  

Onsdag

 • Før lunsj: Felles undervisning med Filmproduksjon og Global ledelse. Noen ganger felles prosjekter, andre ganger tema som er aktuelt for alle tre linjene, spesielt i turperiodene.
 • Etter lunsj: Individuelt arbeid og prosjektarbeid. Noen onsdager deltar vi på litteraturtreff på kulturhuset Sølvberget.

Torsdag

 • Din/deres dag. Hele dagen går med til det du jobber med/leser. Noen dager finner vi en kafé å lese på, ser en film på kino som har med bøker å gjøre, drar på turer, noen dager jobber vi med fordypningsprosjekter eller forbereder opplegg.

Som du skjønner: Veldig variert, god mulighet til å styre tiden din selv.

Seksjoner
Samarbeidspartnere

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.

Opplevelser på Solborg

I tillegg til et helt konge linjetilbud og en rekke valgfag, får alle elever på Solborg en eksklusiv pakke med turer og opplevelser. Dette er noe av det du kan glede deg til å være med på

Linjer som reiser her: Alle linjene

Felles skoletur i Europa

England, Frankrike, Spania og Italia!

Skoletur til Preikestolen

Et av verdens mest spektakulære utsiktspunkter

Skidag i Sirdal

Kjekke aktiviteter i snøen

Tur til Kongeparken

Den største fornøyelsesparken på Vestlandet

Jærstrendene

Opplev de fantastiske strendene på Jæren

Ishockeykamp med Oilers

Se kamp med et av Norges beste hockey lag

Solborg Grand Prix

Solborg sin egen Melodi grand Prix

Teaterforestilling på Rogaland Teater

Opplev spennende forestillinger

Oscar utdeling

Gå på rød løper på skolens egen Oscar-utdeling

Lørdagsseminar

Spennende, kreative og lærerike seminar

Julekonsert

Kom i julestemning med julekonsert

Vikingkamp

Se Viking spille hjemmekamp på SR-Bank Arena

Nyttårsball

På med finstas og danse-sko!

Solborg festivalen

Det blir arrangert egen musikkfestival

Båttur i Lysefjorden

Båttur gjennom den spektakulære Lysefjorden

Tur i Ryfylke

Vi drar på avslutningstur i Ryfylke

Linjelærer

Heading

Geir Ertzgaard

LÆRER OG RÅDGIVER

Geir er Solborgs rådgiver og altmuligmann. Han er utdannet teolog, har engelsk, journalistikk og pedagogikk som tilleggsutdannelse. Han har også utdanning i relasjonsbasert ledelse fra Universitetet i Sørøst- Norge og fra NTNU. Geir er hjernen bak Solborgs globale engasjement.